Rapsikook

Rapsikook on rapsiseemnete kuumpressimise tulemusena saadav loomade energia- ja proteiinisööt. Rapsikoogi kuivaines on energiasisaldus 13… 15 MJ/kg sõltub suuresti aga kooki jäänud rasva sisaldusest. Rapsikook on eelkõige veiste proteiinsööt, kuid seda saab kasutada edukalt koos teiste proteiinsöötadega ka lindude ja sigade söötmisel.

Eesti Viljasalvest on võimalik osta alljärgnevate kvaliteedinäitajate ja päritoluga kuumpressitud rapsikooke:

1.Päritolu Venemaa, granuleerimata. Proteiin kuivaines min. 32% , niiskus maks. 9%, toorkuid maks. 16%, toorrasv min. 8%. Kauba faktilised analüüsiandmed on stabiilselt olnud proteiin 36-38%, toorkiud 13-14,5%, toorrasv 8,5-9,5%, toortuhk 6,5%, niiskus 7-9%. Lepinguliste ja faktiliste näitajate vahe tuleneb lepingu tingimustest, sest tootja tehas garanteerib müügi korral kauba kvaliteeti vastavalt tootja riigi standardile GOST -11048-95.

2.Päritolu Saksamaa, granuleeritud. Proteiin kuivaines min. 34%, niiskus maks. 11%, toorkiud maks. 15%, toorrasv maks.10

3.Päritolu Leedu, granuleerimata. Proteiin kuivaines min. 34%, niiskus maks. 11%, toorkiud maks. 14%, toorrasv max.10%

4.Päritolu Kasahstan, granuleeritud.Proteiin kuivaines min.34%, niiskus maks. 11%, toorkiud maks.14%, toorrasv max 12%.

Soovi korral on võimalik pakkuda ka Ukraina, Poola ja Slovakkia päritolu kuumpressitud rapsikooke, millede kavliteedinäitajad on eespool toodud toodete näitajatele sarnased. Kvaliteedi erinevused sõltuvad tehaste sisseseadest, nende kvaliteedist ja loomulikult ka seemne keemilisest koostisest, mida omakorda mõjutab geograafiline asukoht.