Õlleraba

Õlleraba on õllevalmistamise kõrvalsaadus. Kuivainet on õllerabas keskmiselt 20%, millest neljandiku (23%) moodustab proteiin. Seega on õlleraba proteiinirikas sööt. Toorkiudu leidub õllerabas rohkem kui teraviljas (kuivaines 17%), kõige rohkem on aga lämmastikuvabu ekstraktiivaineid, samuti ka käärimata jäänud tärklist ja suhkruid.

Õlleraba väärtust tõstavad paljud käärimissaadused, peamiselt B-rühma vitamiinid. Üks kilogramm õlleraba kuivainet annab mäletsejalistele söötes 10,8 MJ metaboliseeruvat energiat. Õlleraba söödetakse peamiselt veistele.

Eesti Viljasavest on võimalik osta alljärgnevate kvaliteedinäitajate ja päritoluga õlleraba:

1. Päritolu Venemaa, granuleeritud proteiin kuivaines min. 22%, niiskus maks. 9 %, toorkiud maks. 16%, toorrasv maks. 8%,